Naše Biofarma » Recepty » Špalda » Špaldový šulmajstr podle Marušky Urbánkové

Špaldový šulmajstr podle Marušky Urbánkové

Šulmajstr Marušky Urbánové

Maruška Urbánková má na starosti zázemí a administrativní chod naší ekologické farmy v Hostěrádkách. Na nadcházející zimní období nám doporučila starý osvědčený recept na špaldový šulmajstr. Vydatný pokrm z pšenice špaldy, který zasytí a zahřeje. Špaldové kernotto propláchněte studenou vodou. Vložte do hrnce a přidejte 600 ml vody, osolte a vařte pod pokličkou cca 25-30 min. Pokud chcete použít špaldové zrno, je potřeba ho přes noc nebo alespoň na 12 hod namočit a pak vařit asi 50 – 60 min. Ideální je uvařit si špaldu již den předem. Mezitím na oleji či sádle orestujeme nakrájenou cibuli. K cibulce přidejte na kostičky nakrájené uzené maso nebo tempeh či tofu. Do této směsi poté vmíchejte uvařené kernotto a pořádně promíchejte. Dochuťte solí, pepřem a případně zamíchejte škvarky. Nakonec přidejte fazole a znova promíchejte. Podávejte ihned nejlépe doplněné čerstvou zeleninou či kysaným zelím. Výborně chutná také se sterilovanou červenou řepou.

Příprava: 45 minut, počet porcí: 4

  • 400 g špaldového kernotta NAŠE BIOFARMA (nebo loupané špaldy NAŠE BIOFARMA)
  • 1 konzerva červená fazole BIOLINIE
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce sádla nebo olivového oleje BIOLINIE
  • 200 g uzeného masa nebo uzeného tempehu či tofu (případně škvarky)
  • pepř, sůl na dochucení

 

Na farmu ve Velkých Hostěrádkách, odkud špalda NAŠE BIOFARMA pochází, se můžete podívat zde