Naše Biofarma » Recepty » Špalda » Špaldové knedlíky

Špaldové knedlíky

Špaldové knedlíky

Špaldu přes noc namočíme a druhý den vaříme v tlakovém hrnci 45 minut s řasou kombu a špetičkou soli. Špaldu promícháme s gomasiem, jemně nasekanou petrželkou, kmínem a pomeleme v masovém mlýnku. Masový mlýnek dodá hmotě skvělou konzistenci, kterou nebude nutné zahušťovat moukou. Připravíme si misku se studenou vodou, do níž si budeme namáčet ruce. A tvarujeme knedlíky o velikosti golfového míčku. Knedlíky můžeme připravit i do zásoby, jelikož nedohušťujeme moukou a zrno vydrží v lednici 48 hodin. Knedlíky ohříváme na pařáčku. Napařené knedlíky jsou vhodné k jakékoliv omáčce, stačí je však i posypat osmaženou cibulkou a čerstvými bylinkami (pažitka, petrželka, tymián nebo majoránka). Můžeme je obalit v praženém neloupaném sezamu a doplnit čerstvou zeleninou či plátkem tofu. Recept z knihy Víme, co jíme – Vědomé vaření Nakladatelství Eminent autorka Lenka Žák, foto Václav Pancer.

 

 

 

4 porce, doba přípravy 1 hodina.

Suroviny:
  • 400 g špaldového zrna NAŠE BIOFARMA
  • (cca 250 g vařené špaldy na 4 knedlíky o velikosti golfového míčku)
  • 2 cm řasy kombu
  • 3 lžičky gomasia (třená horká sůl s neloupaným sezamem, str. 147)
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • malá hrst čerstvé petrželky