Naše Biofarma » Recepty » Špalda

Špalda

Dýňové kernotto

Dýňové kernotto

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme špaldové kernotto a 2 minuty opékáme. Poté přidáme nasekanou šalvěj, na kostičky nakrájenou dýni a vaříme na mírném plameni cca 30 minut, dokud nejsou špaldové kroupy i dýně měkké. Na závěr přidáme plátek másla a dochutíme parmazánem.

 
Špaldový šulmajstr podle Marušky Urbánkové

Špaldový šulmajstr podle Marušky Urbánkové

Maruška Urbánková má na starosti zázemí a administrativní chod naší ekologické farmy v Hostěrádkách. Na nadcházející zimní období nám doporučila starý osvědčený recept na špaldový šulmajstr. Vydatný pokrm z pšenice špaldy, který zasytí a zahřeje. Špaldové kernotto propláchněte studenou vodou. Vložte do hrnce a přidejte 600...

 
Špaldové karbanátky

Špaldové karbanátky

Špaldu přes noc namočíme a druhý den vaříme 45 minut v tlakovém hrnci s řasou kombu a špetičkou soli. Předem si na 2 hodiny namočíme houby. Na oleji zpěníme najemno pokrájenou cibuli, v polovině smažení přidáme plátky česneku. Uvařenou špaldu slijeme a smícháme s osmaženou cibulí, s namočenými houbami (z nichž...

 
Špaldové kernotto s marinovaným tofu

Špaldové kernotto s marinovaným tofu

Odvážené množství kernotta promyjeme a zalijeme vodou. Dáme vařit společně s kořením saturejkou a bazalkou. Od varu bude kernoto uvařeno za 20-25 minut. Vaříme pomalým varem a po 10 minutách raději kontrolujeme a vydusí-li se nám voda dříve, než je zrno uvařeno, tak dolijeme ještě cca 100 ml vařící vody za varu. Ke konci...

 
Špaldové knedlíky

Špaldové knedlíky

Špaldu přes noc namočíme a druhý den vaříme v tlakovém hrnci 45 minut s řasou kombu a špetičkou soli. Špaldu promícháme s gomasiem, jemně nasekanou petrželkou, kmínem a pomeleme v masovém mlýnku. Masový mlýnek dodá hmotě skvělou konzistenci, kterou nebude nutné zahušťovat moukou. Připravíme si misku se studenou vodou, do...

 
Špaldové risotto

Špaldové risotto

Kernotto propláchneme ve studené vodě a vaříme v oselené vodě na mírném ohni pod pokličkou cca 20-25 min. Mezitím na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a česnek. Následně přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a kousky rajčat. Ochutíme solí a pepřem a společně necháme ještě asi 10-15 minut dusit. Rajčatovou směs smícháme s...

 
Špenátové špaldoto s kozím sýrem

Špenátové špaldoto s kozím sýrem

Kernotto vyperte a vsypte do hrnce se silnějším dnem. Zalijte jedenapůlnásobkem vody; když špaldu předem orestujete na oleji, bude ještě chutnější. Osolte, přikryjte poklicí a vařte na co nejmírnějším ohni asi půl hodiny, až se voda vyvaří a zrnka změknou. Nemíchejte. Orestujte ořechy a připravte si špenát: čerstvý očistěte...

 
Špaldový salát s cizrnou a sýrem feta

Špaldový salát s cizrnou a sýrem feta

Špaldu namočte nejlépe přes noc (asi na 12 hodin), poté 60 minut vařte do změknutí. Nechte vychladnout. Nakrájejte rajčátka na čtvrtky, na drobno nasekejte cibulku, smíchejte se špaldou a cizrnou. Zalijte olivovým olejem a řádně zamíchejte. Dochuťte octem, pepřem a solí a znova promíchejte. Nakonec posypte sýrem feta a...