Naše Biofarma » Recepty » Pohanka

Pohanka

Falešná škvarková pomazánka z pohanky

Falešná škvarková pomazánka z pohanky

Pohanku zalijeme dvojnásobným objemem vody a osolíme. Vaříme 3 minuty a necháme 30 minut dojít pod pokličkou. Mezitím si do zlatova osmažíme na drobno nakrájenou cibulku a na plátky nakrájený česnek. Pohanku, cibulku s česnekem, nadrobno nakrájenou okurku, hořčici, lahůdkové droždí a majoránku smícháme. Vše dochutíme pepřem a...

 
Pohankový chléb

Pohankový chléb

Do sypkých surovin postupně zamíchejte vlažnou vodu. Těsto míchejte po dobu 10 -15 minut tak, abyste dosáhli konzistence těsta na bábovku. Zadělávací mísu překryjte alobalem nebo pokličkou a umístěte na teplé místo (nejlépe 25 - 30 oC) na 24 hodin. Troubu předehřejte na 220 oC. Připravené těsto vyklopte do předem nahřáté...

 
Pohankovo-zeleninová polévka Martiny Čechové

Pohankovo-zeleninová polévka Martiny Čechové

Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte na kostičky pokrájenou zeleninu a společně pár minut restujte. Mezitím propláchněte čočku a pohanku pod studenou vodou. Přidejte k zelenině, promíchejte a ještě asi 5 minut společně orestujte. Zalijte vodou, osolte a vařte do změknutí zeleniny asi 25...

 
Farfelle s pohankou lámankou - židovský recept

Farfelle s pohankou lámankou - židovský recept

Rozehřejte na pánvi olej a za častého míchání na něm orestujte cibuli dohněda. Vyjměte cibuli a dejte stranou. Mezitím co se restuje cibule, si uvařte v osolené vodě farfalle. Uvařené sceďte a propláchněte. V misce smíchejte suchou pohanku lámanku s vejcem, vložte do hrnce, přidejte vývar v poměru 1:2 (lámanka : vývar),...

 
Houbová pohanka s rukolou

Houbová pohanka s rukolou

Pohankové kroupy properte ve studené vodě a nechte okapat. Cibuli a česnek oloupejte a najemno nasekejte. Houby nakrájejte na malé plátky. Rukolu omyjte a nechte usušit. Na horkém oleji nejprve orestujte houby, k houbám přidejte cibulku a česnek a při mírné teplotě je nechte zpěnit. Pak vmíchejte vypranou pohanku, krátce...

 
RAW pohanková kaše

RAW pohanková kaše

Pohanku zalijte čtyřmi šálky vody a nechte namočenou nejlépe přes noc (nejméně však 4 hodiny). Poté ji v cedníku a dobře propláchněte studenou vodou. Smíchejte všechny suroviny a tyčovým mixérem rozmixujte na hladkou kaši. Podle chuti podávejte se sezónním ovocem nebo posypanou ořechy či semínky.

 
Pikantní pohankové karbanátky s tuňákem

Pikantní pohankové karbanátky s tuňákem

V míse dobře smíchejte všechny ingredience. Pomocí malého šálku formujte kuličky, které pokládejte na pečicí papír na plech. Pečte v troubě na 180 °C asi 15-20 minut nebo dokud se nezbarví dozlatova. Podávejte teplé se zeleninovým salátem nebo jogurtovým dipem.

 
Pohankové rizoto

Pohankové rizoto

Pohankové kroupy properte ve studené vodě a nechte okapat. Vařte v osolené vodě v poměru 1.2 s kapkou oleje asi 2-3 minut, poté odstavte a nechte 30 minut dojít tzv. „pod peřinou“. Na pánvi na oleji osmahneme najemno nasekanou cibuli, přidáme na proužky nakrájená prsíčka, osolíme, opepříme a orestujeme. Přisypeme zeleninu,...

 
Pohankový perník z lámanky

Pohankový perník z lámanky

Pohanku kroupu i pohanku lámanku zalijte půl litrem vroucí lehce osolené vody a nechte asi dvacet minut přikrytou změknout. Pak vmíchejte postupně všechny ostatní suroviny a vzniklou hustou kaši rozetřete do formy vymazané tukem a vysypané sezamovými semínky. Perník pečte při teplotě 180 °C asi 40 minut. Upečený perník můžete...

 
Pohankový tabouleh

Pohankový tabouleh

Pohanku propláchněte ve studené vodě. Pak vařte asi 2-3 minuty v osolené vodě, poté nechte 30 minut dojít „pod peřinou“. Nechte vychladnout. Připravte si dressing z citronové šťávy, oleje, česneku, soli a pepře. Zeleninu umyjte a pokrájejte na kostičky. Vložte do větší mísy, přidejte vychladlou pohanku a promíchejte....