Naše Biofarma » Recepty » Maso » Bio hovězí žebírko, jehněčí kroketa, šťouchané brambory s pohankou a zeleninou

Bio hovězí žebírko, jehněčí kroketa, šťouchané brambory s pohankou a zeleninou

hovězí žebírko (Kopírovat)

1. Hovězí žebra naložíme do slané vody (1l vody, 80 g soli) a necháme 12 hodin marinovat v chladu. Žebra vyndáme z láku, vložíme na pekáč, podlijeme vodou, přidáme větvičku tymiánu, rozmarýn, 5 stroužků česneku. Orestujeme dozlatova mrkev, cibuli a celer a přidáme k žebrům. Pečeme při 120° C cca 5-6 hodin přikryté. Během pečení kontrolujeme tekutinu a případně podléváme. Jakmile budou žebra měkká, vyjmeme je a odložíme stranou. Do zeleninového základu přidáme 1 lžičku orestovaného rajčatového protlaku, 2 lžíce povidel a 150 ml červeného vína. Zahustíme jíškou z pohankové mouky a másla. Nakonec propasírujeme. 2. Jehněčí maso jemně umeleme, přidáme 2 vejce, sůl, pepř, bylinky (rozmarýn a tymián), kukuřičnou strouhanku namočenou v mléce, smícháme směs a vytvoříme kuličky. Ty dáme do pekáčku, přidáme máslo, podlijeme vývarem a pečeme při 120° C cca 30 min. 3. Na sádle (případně dezodorizovaný kokosový olej) orestujeme dozlatova cibulku, přidáme uvařené brambory, máslo, uvařenou pohanku, šlehačku, mléko, sůl a rozšťoucháme. 4. Řepu na kostičky a mrkev na proužky dáme do pekáče se solí, cukrem, rozmixovaným olivovým olejem s rozmarýnem, tymiánem. Pečeme na 220C cca 15 min. 5. Hrášek jemně rozemeleme a smícháme se rýžovým krémem ISOLA BIO, solí a pepřem, jemně povaříme a na závěr rozmixujeme.

Autor: Václav Šmerda jr., počet porcí: 10

Žebírko:

  • 1,8 kg nasekaných hovězích žeber bio
  • sůl
  • pepř
  • rozmarýn
  • tymián
  • olivový olej BIOLINIE
  • česnek 5 stroužků
  • mrkev 1 ks
  • cibule 1 ks
  • celer 1/4
  • hovězí kosti 0,5 kg
  • rajčatový protlak - 1 lžička
  • povidla švestková BIOLINIE - 2 lžíce
  • červené víno Roesler VERITAS 150 ml
  • pohanková mouka BIOHARMONIE
  • máslo na zahuštění

Kroketa:

  • jehněčí maso (kýta, slabiny, ořez) 800g
  • 2 vejce
  • kukuřičná strouhanka BIOHARMONIE
  • mléko na strouhanku
  • máslo
  • vývar

Šťouchané brambory s pohankou:

  • 1,5 kg brambor
  • sádlo
  • cibule 1 ks
  • pohanka loupaná kroupy BIOHARMONIE 150 g
  • šlehačka 33 %
  • máslo
  • sůl
  • mléko

Červená řepa - příloha:

  • 300 g červená řepa
  • 150 g mrkev

Hráškový krém - příloha:

  • 500g zeleného hrášku (případně mraženého)
  • rýžový krém ISOLA BIO 200 ml

Bio jehněčí maso pochází z farmy AGRISEN.