Naše Biofarma » Recepty

Recepty

Pikantní pohankové karbanátky s tuňákem

Pikantní pohankové karbanátky s tuňákem

V míse dobře smíchejte všechny ingredience. Pomocí malého šálku formujte kuličky, které pokládejte na pečicí papír na plech. Pečte v troubě na 180 °C asi 15-20 minut nebo dokud se nezbarví dozlatova. Podávejte teplé se zeleninovým salátem nebo jogurtovým dipem.

 
Pohankové rizoto

Pohankové rizoto

Pohankové kroupy properte ve studené vodě a nechte okapat. Vařte v osolené vodě v poměru 1.2 s kapkou oleje asi 2-3 minut, poté odstavte a nechte 30 minut dojít tzv. „pod peřinou“. Na pánvi na oleji osmahneme najemno nasekanou cibuli, přidáme na proužky nakrájená prsíčka, osolíme, opepříme a orestujeme. Přisypeme zeleninu,...

 
Pohankový perník z lámanky

Pohankový perník z lámanky

Pohanku kroupu i pohanku lámanku zalijte půl litrem vroucí lehce osolené vody a nechte asi dvacet minut přikrytou změknout. Pak vmíchejte postupně všechny ostatní suroviny a vzniklou hustou kaši rozetřete do formy vymazané tukem a vysypané sezamovými semínky. Perník pečte při teplotě 180 °C asi 40 minut. Upečený perník můžete...

 
Pohankový tabouleh

Pohankový tabouleh

Pohanku propláchněte ve studené vodě. Pak vařte asi 2-3 minuty v osolené vodě, poté nechte 30 minut dojít „pod peřinou“. Nechte vychladnout. Připravte si dressing z citronové šťávy, oleje, česneku, soli a pepře. Zeleninu umyjte a pokrájejte na kostičky. Vložte do větší mísy, přidejte vychladlou pohanku a promíchejte....

 
Rýžovo-pohankový nákyp s jablky a vlašskými ořechy

Rýžovo-pohankový nákyp s jablky a vlašskými ořechy

Rýži a pohanku uvařte podle základního receptu a nechte vychladnout. Vejce, cukr a změklé máslo vyšlehejte do pěny. Oloupaná jablka nastrouhejte na hrubém struhadle. Smíchejte rýži, pohanku a vyšlehaný krém. Zapékací misku vymažte máslem a vysypte strouhankou. Na dno dejte vrstvu rýžovo-pohankové směsi, na ni strouhaná jablka...

 
Sladko-pikantní salát z červené pšenice

Sladko-pikantní salát z červené pšenice

Červenou pšenici uvařte dle základního receptu v poměru 1:2 (pšenice: voda) asi 60 - 70 minut doměkka. Předem si orestujte slunečnicová semínka na suché pánvi. Zpěňte cibuli nakrájenou na kolečka, dokud lehce nezhnědne. Přidejte vymačkaný česnek a kmín a míchejte cca 1 minutu. Potom přidejte červenou papriku a míchejte....

 
Špaldové karbanátky

Špaldové karbanátky

Špaldu přes noc namočíme a druhý den vaříme 45 minut v tlakovém hrnci s řasou kombu a špetičkou soli. Předem si na 2 hodiny namočíme houby. Na oleji zpěníme najemno pokrájenou cibuli, v polovině smažení přidáme plátky česneku. Uvařenou špaldu slijeme a smícháme s osmaženou cibulí, s namočenými houbami (z nichž...

 
Špaldové kernotto s marinovaným tofu

Špaldové kernotto s marinovaným tofu

Odvážené množství kernotta promyjeme a zalijeme vodou. Dáme vařit společně s kořením saturejkou a bazalkou. Od varu bude kernoto uvařeno za 20-25 minut. Vaříme pomalým varem a po 10 minutách raději kontrolujeme a vydusí-li se nám voda dříve, než je zrno uvařeno, tak dolijeme ještě cca 100 ml vařící vody za varu. Ke konci...

 
Špaldové knedlíky

Špaldové knedlíky

Špaldu přes noc namočíme a druhý den vaříme v tlakovém hrnci 45 minut s řasou kombu a špetičkou soli. Špaldu promícháme s gomasiem, jemně nasekanou petrželkou, kmínem a pomeleme v masovém mlýnku. Masový mlýnek dodá hmotě skvělou konzistenci, kterou nebude nutné zahušťovat moukou. Připravíme si misku se studenou vodou, do...

 
Špaldové risotto

Špaldové risotto

Kernotto propláchneme ve studené vodě a vaříme v oselené vodě na mírném ohni pod pokličkou cca 20-25 min. Mezitím na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a česnek. Následně přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a kousky rajčat. Ochutíme solí a pepřem a společně necháme ještě asi 10-15 minut dusit. Rajčatovou směs smícháme s...