Naše Biofarma » Recepty

Recepty

Čerstvý salát z jednozrnky s rukolou

Čerstvý salát z jednozrnky s rukolou

V oselené vodě uvařte jednozrnku, po 30-35 minutách bude měkká, ale stále pěkně křupavá. Případnou přebytečnou vodu slijte a v míse nechte jednozrnku vychladnout. Přidejte olej, ocet, sůl a pepř a s jednozrnnou promíchejte. Přidejte zeleninu a řádně promíchejte. Vmíchejte kapary, petrželku, bazalku nebo mátu, promíchejte a...

 
Polévka minestrone z jednozrnky

Polévka minestrone z jednozrnky

Ve větším hrnci rozehřejte olej, vložte cibuli, mrkev, rozmarýn, 1 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře. Za občasného míchání orestujte, dokud cibulka nezezlátne, asi 5-8 minut. Vložte rajčata, povařte chvilku, dokud se část vody nevypaří. Přidejte uvařenou jednozrnku a cizrnu, 7 šálků vývaru a přiveďte k varu. Zmírněte plamen a...

 
Citrónový pilaf z jednozrnky

Citrónový pilaf z jednozrnky

Ve větším hrnci rozpusťte máslo a na něm smažte nasekanou cibulku, dokud nezesklovatí. Přidejte jednozrnku, bobkový list a zalijte vývarem. Vařte pod pokličkou cca 20 minut a občas zamíchejte. Poté vsypte do hrnce na jemné plátky nakrájenou mrkev, jarní cibulku a vařte dalších 5 minut. Nakonec vmíchejte nakrájenou papriku,...

 
Pohankový chléb

Pohankový chléb

Do sypkých surovin postupně zamíchejte vlažnou vodu. Těsto míchejte po dobu 10 -15 minut tak, abyste dosáhli konzistence těsta na bábovku. Zadělávací mísu překryjte alobalem nebo pokličkou a umístěte na teplé místo (nejlépe 25 - 30 oC) na 24 hodin. Troubu předehřejte na 220 oC. Připravené těsto vyklopte do předem nahřáté...

 
Pohankovo-zeleninová polévka Martiny Čechové

Pohankovo-zeleninová polévka Martiny Čechové

Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte na kostičky pokrájenou zeleninu a společně pár minut restujte. Mezitím propláchněte čočku a pohanku pod studenou vodou. Přidejte k zelenině, promíchejte a ještě asi 5 minut společně orestujte. Zalijte vodou, osolte a vařte do změknutí zeleniny asi 25...

 
Špaldový šulmajstr podle Marušky Urbánkové

Špaldový šulmajstr podle Marušky Urbánkové

Maruška Urbánková má na starosti zázemí a administrativní chod naší ekologické farmy v Hostěrádkách. Na nadcházející zimní období nám doporučila starý osvědčený recept na špaldový šulmajstr. Vydatný pokrm z pšenice špaldy, který zasytí a zahřeje. Špaldové kernotto propláchněte studenou vodou. Vložte do hrnce a přidejte 600...

 
Brownies z mouky z červené pšenice

Brownies z mouky z červené pšenice

Připravte si mouku z červené pšenice. Rozehřáté máslo utřete se třtinovým a vanilkovým cukrem. Postupně přidejte vejce (jedno po druhém). Mouku smíchejte se solí, kypřicím práškem a kakaem a vše řádně promíchejte. Přidejte ½ balíčku nasekaných lískových oříšků a čokoládové pecičky nebo na malé kousky nakrájenou čokoládu na...

 
Farfelle s pohankou lámankou - židovský recept

Farfelle s pohankou lámankou - židovský recept

Rozehřejte na pánvi olej a za častého míchání na něm orestujte cibuli dohněda. Vyjměte cibuli a dejte stranou. Mezitím co se restuje cibule, si uvařte v osolené vodě farfalle. Uvařené sceďte a propláchněte. V misce smíchejte suchou pohanku lámanku s vejcem, vložte do hrnce, přidejte vývar v poměru 1:2 (lámanka : vývar),...

 
Houbová pohanka s rukolou

Houbová pohanka s rukolou

Pohankové kroupy properte ve studené vodě a nechte okapat. Cibuli a česnek oloupejte a najemno nasekejte. Houby nakrájejte na malé plátky. Rukolu omyjte a nechte usušit. Na horkém oleji nejprve orestujte houby, k houbám přidejte cibulku a česnek a při mírné teplotě je nechte zpěnit. Pak vmíchejte vypranou pohanku, krátce...

 
RAW pohanková kaše

RAW pohanková kaše

Pohanku zalijte čtyřmi šálky vody a nechte namočenou nejlépe přes noc (nejméně však 4 hodiny). Poté ji v cedníku a dobře propláchněte studenou vodou. Smíchejte všechny suroviny a tyčovým mixérem rozmixujte na hladkou kaši. Podle chuti podávejte se sezónním ovocem nebo posypanou ořechy či semínky.