Naše Biofarma » Recepty

Recepty

Švestkový kynutý koláč s mákem

Švestkový kynutý koláč s mákem

Z mléka, másla, cukru a droždí uděláme kvásek. Mouku smícháme s vejcem a kváskem a zaděláme těsto. Necháme vykynout. Mák svaříme s cukrem, skořicí a mlékem. Švestky očistíme a rozpůlíme. Vykynuté těsto rozprostřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, pomažeme mákem, poklademe půlkami švestek. Můžeme posypat skořicovou...

 
Maková bábovka paní Ošťádalové

Maková bábovka paní Ošťádalové

Oddělte žloutky od bílků a pečlivě je utřete s cukrem do jemné pěny. Přidejte změklé máslo, mák, mouku s kypřícím práškem a vše důkladně promíchejte. Ze zbylých bílků ušlehejte sníh a lehce ho vmíchejte do těsta. Těsto vlijte do bábovkové formy vymazané máslem a vysypané moukou. Pečte asi 30-40 min při teplotě...

 
Tatarský biftek z hovězí svíčkové

Tatarský biftek z hovězí svíčkové

Maso najemno naškrábeme špičkou ostrého nože. Vmícháme postupně všechny ingredience a promícháme. Tatarský biftek necháme cca 1 hodinu

 
Rump steak s malinovým přelivem a šťouchanými petrželkovými bramborami

Rump steak s malinovým přelivem a šťouchanými petrželkovými bramborami

Rump steak vytáhneme hodinu před přípravou z lednice,aby získal správnou teplotu. Maso nakrájíme na 200 gramové plátky (proti vlasu). Steaky potřeme olivovým olejem. Nekořeníme, nesolíme. Pánev bez oleje (nejlépe litinovou) rozpálíme na vysokou teplotu, steaky opečeme z každé strany cca 2 minuty. Steaky na pánvi osolíme a...

 
Bio jehněčí carpaccio na pohankovo-celerovém lůžku

Bio jehněčí carpaccio na pohankovo-celerovém lůžku

1. Carpaccio: Připravíme si směs rozmixováním olivového oleje, trochy balsamica, soli, pepře. Namarinujeme (potřeme) touto směsí jehněčí hřbet a necháme ležet v chladu 6 hodin. Namarinovaný hřbet svineme do fólie, utvoříme úhledný špalíček masa a zamrazíme. Po vyjmutí z mražáku krájíme na teňounké plátečky. 2....

 
Bio hovězí žebírko, jehněčí kroketa, šťouchané brambory s pohankou a zeleninou

Bio hovězí žebírko, jehněčí kroketa, šťouchané brambory s pohankou a zeleninou

1. Hovězí žebra naložíme do slané vody (1l vody, 80 g soli) a necháme 12 hodin marinovat v chladu. Žebra vyndáme z láku, vložíme na pekáč, podlijeme vodou, přidáme větvičku tymiánu, rozmarýn, 5 stroužků česneku. Orestujeme dozlatova mrkev, cibuli a celer a přidáme k žebrům. Pečeme při 120° C cca 5-6 hodin přikryté. Během pečení...

 
Dušené jehněčí s rajčaty, koriandrem a pohankovým rizotem

Dušené jehněčí s rajčaty, koriandrem a pohankovým rizotem

Na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme med, necháme ho zkaramelizovat, vložíme maso a za stálého míchání je opečeme. Přidáme sekaná rajčata, mořskou sůl, citrónovou kůru a šťávu. Dusíme pod poklicí za občasného míchání. Když je maso částečně měkké, přidáme utřený česnek a koriandr. Zvolna dusíme doměkka. Dle...

 
Dýňová polévka s dýňovými semínky a olejem

Dýňová polévka s dýňovými semínky a olejem

Lahodná krémovitá dýňová polévka, která se vám rozplyne na jazyku. Nasekejte cibuli a nechte lehce zpěnit na oleji a másle. Mezitím omyjte dýni, rozkrojte napůl a zbavte semínek a vnitřních vláken. Mladé letní dýně není nutné loupat, mají jemnou slupku, které se zcela rozvaří. Dýni rozkrájejte na kostičky a přidejte k cibulce....

 
Dýňové pesto s medvědím česnekem

Dýňové pesto s medvědím česnekem

Špagety uvařte ve velkém množství vody. Mezitím si připravte pesto. Lístky medvědího česneku omyjte a natrhejte na menší kusy. Rozmixujte s dalšími surovinami a dochuťte solí. Podávajte smíchané s uvařenými špagetami, posypané praženými dýňovými semínky a parmazánem. Dozdobit můžete lístky bazalky. Náš tip: Použít můžete i...

 
Jarní salát s klíčky

Jarní salát s klíčky

Mungo necháme naklíčit několik dní předem (2 – 5), ideálně v PET lahvi případně v nakličovacích miskách. Nakrájíme římský salát a papriku na menší kousky, přidáme mungo, olej a ocet, lehce osolíme, vše důkladně promícháme. Můžeme podávat jako salát k hlavnímu jídlu nebo samostatně s...