Naše Biofarma » Aktuality » Už jste objevili bezlepkový čirok? Prozradíme vám, proč tuto obilninu zařadit do jídelníčku.

Už jste objevili bezlepkový čirok? Prozradíme vám, proč tuto obilninu zařadit do jídelníčku.

úterý, 30. ledna 2018

Čirok (2)

Čiroku vědci připisují antioxidační a protizánětlivé účinky, dle výzkumů upravuje hladinu cukru v krvi a jeho bílkoviny se kvalitou blíží živočišným. Čirok vyhledávají vyznavači zdravé výživy i jedinci s bezlepkovou dietou.

Odolná plodina z Afriky

Čirok je obilovina podobná prosu. Jeho původním domovem jsou teplé oblasti Afriky a jihovýchodní Asie.  Umí přežít v suchých a horkých oblastech, kde by jiné rostliny neobstály. Povoskované listy ho chrání před spálením a kořenový systém dlouhý až 170 cm umožňuje získávat vodu i z větších hloubek. Jeho síla, odolnost a výjimečné výživové hodnoty pomohly čirok rozšířit do všech světadílů. U nás se čiroku daří v oblasti jižní Moravy, kde ho pro vás pěstujeme na naší ekologické farmě pod značkou NAŠE BIOFARMA.

Pro vegetariány a celiaky

Bílkoviny čiroku ocení především vegetariáni, vegani a makrobiotici, kterým nahrazuje bílkovinu z živočišných zdrojů. Zpestřuje jídelníček lidem s alergií na lepek a pro své výborné pekařské vlastnosti dokonce získal přezdívku „pšenice celiaků“. Jeho nižší glykemický index zpomaluje uvolňování cukru a navozuje delší pocit sytosti. Má výborné antioxidační účinky, chrání naše buňky proti stárnutí a díky významnému obsahu polyfenolů působí na naše tělo protizánětlivě. Více k čiroku a jeho protizánětlivých účincích naleznete i na blogu histaminovakasulka.com

Na pečení i do rizota

Plodem čiroku jsou malé žluté kuličky, o něco větší než jáhly. Po uvaření se stává čirok perfektní surovinou na rizota, přílohy či zapečené pokrmy. Výborně chutná jako zavářka do polévek, je báječný do zeleninového salátu a po rozvaření vám poslouží na kaši či pomazánku. Z čirokové mouky upečete slané i sladké pečivo. V celozrnné podobě dodá mouka pokrmům tmavší až načervenalou barvu a díky vláknině i hrubší strukturu. Nám se osvědčila na pečení chlebů, muffinů, palačinek, lívanců či placek. Výborně se hodí také na zahušťování omáček a polévek. Čirokovou krupici můžete přimíchat do krupicové kaše pro děti, přidat do knedlíčků, placek či zavářky do polévky. Pro vaši další inspiraci zde prozrazujeme naše oblíbené recepty -  muffiny, citronovou buchtu s višněmi a další.

 
ČirokČirokový muffinČirokovník