Naše Biofarma » Aktuality » Tam, kde slunečnice každým dnem...

Tam, kde slunečnice každým dnem...

středa, 26. srpna 2015

DSC_5793 (Kopírovat)

Jsem vždy ráda, když znám původ a pěstitele potravin, ze kterých doma vaříme. O to více si to užívám, když daného farmáře mohu přímo navštívit, popovídat si s ním a prohlédnout si políčka, kde to všechno roste. To se mi poštěstilo letos v létě, kdy jsme vyrazili na návštěvu do Lanžhotu za rodinou Bartošových. Po příjezdu nás vítají usměvavé tváře paní Bartošové a jejího syna, kteří nás s typickou jihomoravskou vřelostí zvou dál. Sedneme si do příjemného stínu na zahradě a zaposloucháváme se do vyprávění jejich příběhu.

Bartošovi se do ekologického farmaření pustili hned v počátcích 90. let minulého století. Na 24 hektarech pěstují obiloviny, olejniny, (slunečnici, dýni olejnou, len) a v rámci střídaní plodin také luštěniny, řepku a občas kukuřici. Před několika lety se rozhodli vyzkoušet výrobu oleje z vlastní produkce semen.

Prvotní impuls, který vedl Bartošovy k lisování oleje, byla představa vlastní výroby paliva do traktoru. Od tohoto využívání nakonec upustili a začali oleje lisovat pro gastronomické využití. Letos se farma zařadila do projektu společnosti PRO-BIO - NAŠE BIOFARMA a pod tímto názvem nabízí slunečnicový a dýňový olej, ke kterým brzy přibude i domácí dýňové pesto s petrželkou.

Všechny oleje od Bartošů jsou velmi šetrně a za studena lisované. To znamená, že si  zachovávají většinu svých zdraví prospěšných látek - od vitamínů a minerálních látek po omega mastné kyseliny. Semínka se nejprve pomelou v mlýnku, čímž se naruší jejich struktura, a pak se pomalu lisují v malé domácí lisovně. Vyzvídali jsme na paní Bartošové, jak to lisování vlastně probíhá, když se nesmějí používat žádné podpůrné chemické přípravky ke zvýšení výtěžnosti jako u běžných konvenčních olejů. Vše je především šetrná mechanická práce a ještě něco navíc, což je ale prý výrobním tajemstvím. Na můj dotaz, zda má na lisování vliv fáze měsíce či je to nějaká magie, odpovídá paní Bartošová, že něco takového a tváří se při tom velmi tajemně. Tak jim toto tajemství ponechme.

Aby všechny živiny obsažené v oleji zůstaly zachovány, stáčejí ho Bartošovi po vylisování do malých tmavých lahviček, které ho chrání před nepříznivým světlem. Zákazníkům je kladeno na srdce, aby i během uchovávání doma o olej šetrně pečovali. Především ho skladovali na chladném a tmavém místě, nevystavovali ho slunečním paprskům a asi do 3 měsíců po otevření spotřebovali. Oleje od Bartošů jsou vhodné výhradně na studenou kuchyni, lehké dušení, nakládání masa či zeleniny. Dají se z nich připravit výborné marinády, dresinky na saláty a dipy či s nimi lze dochutit konečný pokrm, například pokapat polévku. Oproti tomu se vůbec nehodí ke smažení ani jiným úpravám, které vyžadují vysoké teploty. Tím olej zbytečně ztrácí většinu zdravých cenných látek.

Po návštěvě lisovny se naše vypravování přesouvá ven přímo na pole. Pan Bartoš nám ukazuje rostoucí slunečnice, len a pomalu se tvořící květy olejných dýní.

A ještě jednu velmi zajímavou věc nám paní Bartošová prozradila. Že prý není úplně stoprocentně pravda, co se zpívá v písničce „Tak jako slunečnice každým dnem otáčí se za sluncem……“. Bartošovic slunečnice se otáčejí v závislosti na slunci, ale ne úplně za ním, prý si to dělají podle svého, což se nám líbí. Jsou to správné nekonvenční slunečnice, které si razí svojí cestu.

 
DSC_5786 (Kopírovat)Kvetoucí dýněDSC_5803 (Kopírovat)