Naše Biofarma » Aktuality » PRO-BIO stánek na festivalu EVOLUTION patřil bezlepkovým a minoritním plodinám

PRO-BIO stánek na festivalu EVOLUTION patřil bezlepkovým a minoritním plodinám

čtvrtek, 24. března 2016

IMG_2423 (Kopírovat)

Dominantou letošního stánku společnosti PRO-BIO ze Starého Města pod Sněžníkem byly produkty z čiroku, červené čočky, dvouzrnky, červené pšenice, špaldy a dalších surovin spadajících do kategorií bezlepek či minoritní plodiny.

Díky prostorné expozici o rozloze téměř padesát metrů čtverečních představila firma zákazníkům široké spektrum novinek. Nabídla ochutnávky, recepty i praktické rady k vaření. Zákazníky zaujaly především nové bezlepkové mouky z čiroku, červené čočky či žlutého hrachu. „Jedná se o další rozšíření bezlepkové řady z našeho bezlepkového bio mlýna. Návštěvníci byli velmi mile překvapeni netradičními recepty a chutěmi nových typů pokrmů z našich surovin. Těší nás, že ochutnávka čirokové buchty, čirokové kaše, sušenek z červené čočky či dipu ze žlutého hrachu měly velmi pozitivní ohlasy“, říká Ing. Barbora Hernychová z marketingového oddělení společnosti PRO-BIO.

Podstatnou část expozice věnovala firma prezentaci tzv. minoritních plodin, které se na území střední Evropy dříve běžně pěstovaly. Firma se již čtvrtým rokem podílí na realizaci výzkumného projektu Healthy Minor Cereals, jehož cílem je podpořit pěstování těchto plodin a navrátit je do lidské výživy.  „Minoritní plodiny sami pěstujeme na naší ekologické farmě ve Velkých Hostěrádkách na jižní Moravě, přibližujeme je lidem a pomáháme v jejich zařazení do jídelníčku. Původní nepřešlechtěné plodiny, mezi něž patří pšenice špalda, jednozrnka, dvouzrnka, oves a žito mají v naší výživě své místo a jsou velkým přínosem pro lidský organizmus“, vysvětluje Barbora Hernychová.

Příkladem využití minoritních plodin jsou nové chlebové směsi BILONIE, které společnost PRO-BIO vyvinula podle vlastních receptur. Kromě chlebových směsí nabízí řada BIOLINIE směsi na pohankový perník, makovník, rizota, polévky či palačinky.

„Jsme potěšeni, že náš stánek navštívili herečky Kateřina Winterová a Linda Rybová, s nimiž od počátku spolupracujeme na pořadu Herbář, herečka, dabérka a propagátorka biopotravin Kamila Špráchalová, hudebník, skladatel a dirigent Varhan Orchestrovič Bauer s rodinou či cvičitel a propagátor jógy Václav Krejčík“, prozrazuje Barbora Hernychová.

Další akcí společnosti PRO-BIO jsou letní BIOSLAVNOSTI konané 9. 7. 2016 v areálu firmy ve Starém Městě pod Sněžníkem. Letošní jedenáctý ročník nese podtitul „Chléb a víno“.

 

 
Zeleninový salát z dvouzrnky s olivami a balkánským sýremVelikonoční perníčky ze světlé žitné výražkové moukyHudební skladatel a dirigent Varhan Orchestrovič Bauer s rodinouS Václavem Krejčíkem (Kopírovat)Palačinkový týmČokoládové bezlepkové sušenky z mouky z červené čočky