Naše Biofarma » Aktuality » Oslavte svátek Svatého Martina

Oslavte svátek Svatého Martina

středa, 8. listopadu 2017

Svatomartinské rohlíčky maly

Prozradíme vám jak upéct tradiční svatomartinské plněné rohlíčky.

Na rohlíčkové těsto používáme naši žitnou výražkovou mouku. Výražková bílá mouka je tou nejluxusnější žitnou moukou z našeho bio mlýna. Podle starých pramenů ji lidé vždy považovali za panskou surovinu, lepší a luxusnější než mouky tmavé.

Je velmi jemná a peklo se z ní výlučně na svátky, slavnosti a posvícení. Má ze všech žitných mouk nejblíže k mouce pšeničné. Byla tradiční surovinou na pečení perníků, hodí se do housek, rohlíků, jemného pečiva. Nejlépe ze všech žitných mouk drží tvar.

Svatomartinské rohlíčky

Typ receptu:

Vegetariánský

Náročnost:

Snadná

Doba přípravy:

55 minut

Ingredience:

  • 250 g žitné výražkové mouky Bioharmonie
  • 250 g celozrnné pšeničné mouky jemně mleté Bioharmonie
  • 150 g přírodního třtinového cukru Bioharmonie
  • 250 g másla
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • špetka soli Biosal
  • 150 g vlašských ořechů
  • 2 vejce
  • moučkový cukr

Postup:

Do mísy vsypte obě mouky, přidejte změklé máslo, smetanu a špetku soli. Vše řádně smíchejte a vypracujte vláčné těsto. Těsto nechte odležet.

Na náplň smíchejte pomleté vlašské ořechy s cukrem a jedním vejcem.

Těsto rozdělte na šest stejných dílů a každý díl rozválejte do kulaté placky o tloušťce asi 5 mm. Placku pak rozkrojte křížem na čtvrtiny. Každou část namažte náplní a srolujte do rohlíčku tak, že začnete rolovat širší část a skončíte u špičky. Rohlíčky pomažte rozšlehaným vejcem, umístěte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 180 °C asi 15 minut. Ještě horké pak obalte v moučkovém cukru.

Suroviny nakoupíte na našem e-shopu

 
zitna_mouka_vyrazkova