Naše Biofarma » Aktuality » Naše podzimní práce na farmě ve Velkých Hostěrádkách

Naše podzimní práce na farmě ve Velkých Hostěrádkách

pátek, 20. prosince 2013

P1080737

Na polích naší farmy nedaleko Břeclavi je sklizeno, ozimé obiloviny zasety – pro zemědělce přichází zdánlivé období klidu.

Příroda odpočívá a krátké mrazivé dny připomínají i hospodáři, aby si na krátkou dobu oddychl a načerpal sil na jarní období, kdy je opět bude potřebovat.

Špalda, kterou jsme zaseli na podzim, krásně vzešla a vytváří silný zdravý porost. Na jaře jí bude čekat vláčení, abychom ji zbavili plevelů. V konvenčním zemědělství se obilniny několikrát ročně ošetří chemickým postřikem a je hotovo. Plevel je zahubený a obilnina roste dál. My v ekologickém systému hospodaření to máme o poznání složitější. Žádná chemie, ale poctivá práce, kdy traktorista jezdí polem s tzv. branami, které plevel naruší, aby nemohl dále pokračovat ve svém růstu a omezovat tím růst obilnin. Vláčení probíhá vždy několikrát po sobě v rozmezí asi 7-10 dnů. Je důležité vystihnout ten správný okamžik, kdy je příznivé počasí. Vláčením branami se navíc půda prokypří a dojde k mineralizaci - přirozený dusík z půdy se dostane blíže ke kořenům a rostlina ho snáze přijme. Žádné syntetické hnojení ani chemická ochrana, ale náročná svědomitá lidská práce a osvědčená zemědělská technika. Odměnou nám bude kvalitní špaldové zrno bez obsahu chemických látek a čistá zdravá krajina na naší ekofarmě.

Na dalších pozemcích se zelená jetel, který pěstujeme na bio osivo a meziplodiny coby zelené hnojení. Ty pomáhají udržet živiny v půdě, zabraňují erozi a zamezují nadměrnému růstu plevelů. Na jaře se pustíme do setí pohanky a sóji.

V příštím roce čekají naši farmu velké změny. Projde mnoha stavebními úpravami, pozemky v okolí budov se zcela architektonicky změní a budou osázeny novými stromy, keři i bylinami. Se sázením keřů a ovocných stromků jsme začali již nyní. Až vyrostou, budou sloužit coby živý plot a vhodné útočiště a zdroj potravy pro ptáky.

Pohled na zoraná odpočívající pole a krajinu ukládající se k zimnímu spánku přináší i člověku jakési ztišení a klid. Naši předci to hluboce vnímali a žili dříve v silném souznění s přírodou a koloběhem jednotlivých ročních období - a bylo to tak správně. Maruška Urbánková, která má zázemí a administrativní chod farmy v Hostěrádkách na starosti, nám na nadcházející zimní období doporučila starý osvědčený recept na špaldový šulmajstr. Vydatný pokrm z pšenice špaldy, který zasytí a zahřeje.

Špaldový šulmajstr podle Marušky Urbánkové

 

 
Porost špaldyŠpaldové pole se již zelenáZazimované včelkyZoraná půda čeká na jaroJetel inkarnát pěstovaný na bio osivoNově vysazené ovocné stromky, které postupně dají farmě zcela nový vzhledIng. Martin Hutař zakladatel společnosti PRO-BIO, s.r.o.Úprava meze a sázení ovocných stromkůPrasátka si mohou dle libosti užívat venkovního výběhu se sluníčkem či zalézt dovnitř do měkké slámy