Naše Biofarma » Aktuality » Co nového na farmě ve Velkých Hostěrádkách

Co nového na farmě ve Velkých Hostěrádkách

úterý, 25. srpna 2015

Třapatka nachová - echinacea

„Kéž by tak zapršelo,“ odpovídají nám po přivítání na otázku „co nového“ manželé Urbánkovi, kteří se starají o chod naší farmy ve Velkých Hostěrádkách zařazené do projektu NAŠE BIOFARMA. Dlouhodobé sucho trápí všechny farmáře a na polích je vidět, že rostlinky vodu opravdu potřebují. Velkou předností ekologického zemědělství je fakt, že díky šetrnému hospodaření jsou rostliny houževnatější a lépe se přizpůsobují náročným podmínkám. V půdě s vyšším obsahem humusu, která si dokáže déle udržet vláhu, si rostliny umí vodu najít.

V tomto způsobu hospodaření vidíme velký smysl a chceme ho dále šířit a představovat veřejnosti. Z toho důvodu jsme se skupinou přátel, kteří na různých pozicích pracují pro ekologické zemědělství v ČR již více než dvacet let, spustili na farmě ve Velkých Hostěrádkách projekt Veselá biofarma. Cílem je ukázat, že „BIO“ není žádný luxus a že ekologicky hospodařit je rozumné a normální a že si to můžeme taky užívat. Celý projekt má na starosti paní Jarmila Urbanová, která nás farmou provedla a ukázala, co je zde nového.

Farmu postupně upravujeme, vzniká zde tzv. selská zahrada s původními starými odrůdami ovocných stromů (kdoule, višně, meruňky, broskvoně), mandloněmi, doplněné jedlými keři, keříky borůvek a mnoho dalšími, které jsou vhodné jako potrava pro člověka i ptáky.

Do selské zahrady brzo přibudou vodní prvky, které ji jednak esteticky doplní a rovněž poskytnou vhodné podmínky pro život vodních živočichů.

Na stráni jsme v dubnu vysadily vinohrad. Bylo nutné vybrat odrůdu, která je rezistentní vůči houbovým chorobám. Zvolili jsme mimo jiné odrůdu Solaris, která zvládne růst i bez chemických postřiků, které v ekologickém zemědělství nepoužíváme.

V zadní části farmy se nachází voňavá sušárna bylin, kde se suší měsíček, chrpa, slézová růže, černý bez a echinacea.

Na polích se sklidila pšenice špalda, oves, pšenice ozimá a další obiloviny. A na sklizeň čeká netradiční obilovina čirok. Čirok pochází původně z teplých oblastní severovýchodní Afriky. Je velmi odolný vůči suchu, teplomilný a v teplém klimatu jižní Moravy je šance, že se mu bude dobře dařit. Čirok je přirozeně bezlepková plodina, vhodná pro celiaky. Používá se na přípravu kaší, příloh a z mouky se pečou placky či bezlepkové pečivo. V loňském roce nám čirok bohužel sklidilo ptactvo. Letos jsme výsevek navýšili a věříme, že sklidíme první vlastní výpěstky.

 
Bramborové pole (Kopírovat)Kvetoucí pohanka (Kopírovat)Měsíček lékařský (Kopírovat)Nově vysázené mandloně (Kopírovat)Ovesné pole (Kopírovat)Sušárna bylinek (Kopírovat)Svazenka (2) (Kopírovat)Svazenka (Kopírovat)Vznikající vinohrad (Kopírovat)