Naše Biofarma » Aktuality » Češkův mlýn v Jarcové zval k prohlídce

Češkův mlýn v Jarcové zval k prohlídce

úterý, 15. září 2015

Den otevřených dveří Češkův mlýn Jarcová

V rámci celorepublikové kampaně Září, měsíc biopotravin uspořádala v sobotu 12.9. společnost PRO-BIO, s.r.o. v Češkově mlýně den otevřených dveří.

Nabídla zájemcům odborné komentované prohlídky mlýna, ochutnávky biopotravin a soutěže o balíčky bioproduktů. K ochutnání lákal pohankový perník, makovník, pomazánky z ovsa a pohanky lámanky na bio žitném kváskovém chlebu, špaldové kafe, houbové špaldoto, špaldové sušenky či koláčky z celozrnné špaldové mouky.

Součástí akce byl i živý hudební doprovod a nejmenší návštěvníci uvítali program ve Špaldíkově dětském koutku. V bioprodejně se návštěvníci seznámili se sortimentem společnosti PRO-BIO a nakoupili za zvýhodněné ceny. Prostory historického Češkova mlýna a jeho okolí zaplnilo přes 400 návštěvníků.

Společnost PRO-BIO obnovila provoz Češkova mlýna na podzim loňského roku kvůli zvyšující se poptávce po biomoukách. Češkův mlýn je třetím mlýnem, který společnost provozuje. „Mlýn byl se stávající technologií zavřen 2 roky. Díky nám je opět v provozu,“ prozrazuje manažer výroby Martin Hutař ml.

„V mlýně vyrobíme měsíčně asi 70-80 tun bio mouky. V současné době zde zpracováváme 10 druhů mouk,“ řekl Martin Hutař, ml. V Češkově mlýně se vyrábí zejména celozrnné mouky jemně mleté. "Obliba stoupá například u celozrnné mouky žitné. Může to být i tím, že žito je tradiční surovina na pečení chleba a nevykazuje některé negativní zdravotní vlivy jako pšenice,“ doplnil Martin Hutař, ml.

Kolem 70 procent produkce z Češkova mlýna se zpracovává v balírně firmy ve Starém Městě pod Sněžníkem. Část nakupují zákazníci přímo v prodejně v Jarcové.

V létě byla v budově mlýna otevřena vzorková bioprodejna. Zaujímá rozlohu 40 m2 a nabízí zákazníkům přes 200 položek ze sortimentu společnosti PRO-BIO a dalších 50 druhů čerstvých produktů od místních ekologických farmářů. Zákazníci zde naleznou základní sortiment – obiloviny, luštěniny, mouky, krupice, sladkosti, polotovary, dětskou výživu, nápoje, vína a další. Nabídku doplňují čerstvé chlazené mléko, sýry, jogurty, tvarohy, kefíry a další mléčné bioprodukty regionálního původu.

Specialitou prodejny jsou čerstvé bio mouky namleté přímo v přilehlých prostorách mlýna a tzv. bezobalový prodej. Vybrané suché suroviny je možné nakoupit odsypáním ze specielních násypek. Otvírací doba prodejny je denně od pondělí do pátku 8,00 – 16 hod.  

„Místní lidé bývali zvyklí chodit do mlýna nakupovat čerstvé mouky. Od svého založení roku 1933 si mlýn vybudoval na Valašsku tradici. Otevřením prodejny v této tradici pokračujeme,“ doplňuje Martin Hutař ml.

 
OchutnávkyJarcová - Češkův mlýnHudební programBioprodejna JarcováČeškův mlýn - den otevřených dveříMartin Hutař - představení firmy