Naše Biofarma » Aktuality » Česká pohanka loupaná kroupy NAŠE BIOFARMA

Česká pohanka loupaná kroupy NAŠE BIOFARMA

úterý, 5. listopadu 2013

DSC_7606

Od listopadu máte možnost si v našem e-shopu či v prodejnách biopotravin a zdravé výživy zakoupit čerstvě sklizenou českou pohanku z projektu NAŠE BIOFARMA.

Pohanka pochází z naší vlastní ekologické farmy ve Velkých Hostěrádkách na jižní Moravě nedaleko Břeclavi a z farmy pana Čecha, který hospodaří se svojí rodinou v Postřelmově v nádherném podhůří Jeseníků.

Pohanka se na našem území dříve běžně pěstovala a tvořila důležitou součást jídelníčku našich předků. Její pěstování, sklizeň i posklizňová úprava jsou však velmi náročné, a proto se s ní na českých farmách setkáváme spíše jen zřídka.

Oproti jiným zemědělským plodinám se pohanka seje později a sklízí až na konci léta či počátkem podzimu.

Po sklizni má vysokou vlhkost, která při špatném zacházení může způsobit napadení suroviny nežádoucími plísněmi. Pohanku je nutné pečlivě dosoušet, pravidelně provzdušňovat a kontrolovat, dokud její vlhkost neklesne pod požadovanou úroveň. Všechny zmiňované procesy jsou velmi nákladné a vyžadují vyšší podíl lidské práce. Pohanka si navíc uchovala vlastnosti divokých rostlin a ve srovnání s přešlechtěnými plodinami má relativně nízké a nestabilní výnosy, což může mnohé zemědělce od jejího pěstování odradit.

I přes tuto náročnost jsme se rozhodli vyjít vstříc všem, kteří ocení vysokou kvalitu a český původ této plodiny. Od listopadu můžete Českou pohanku NAŠE BIOFARMA objednávat pro sebe a svou rodinu i vy.

Vyzkoušejte naše pohankové recepty.

 

 
DSC_7518DSC_7556DSC_7667DSC_7697DSC_7712DSC_7734Pohanka na dlanipohanka pred sklizni4pohankove polepohanka a pohanka1